Bewust single zijn en blijven

-

Bewust single zijn en blijven

Het aantal singles groeit gestaag. Volgens het CBS telde Nederland 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens in 2022. Volgens hetzelfde CBS zal dit aantal alleen maar verder groeien naar 3,6 miljoen op een meerderjarige bevolking van 15 miljoen. Een grote groep van deze mensen blijft bewust single omdat ze het leven alleen heerlijk vinden. Ze zijn zeker niet zielig of eenzaam, maar voelen zich simpelweg gelukkiger zonder partner.

Is een bewuste single minder gelukkig?

Over relaties en de liefde is al veel geschreven, een bewering is dat we allemaal een partner willen om ons leven mee te delen. Voor een beperkte tijd vrijgezel zijn is best leuk en kan zelfs zeer nuttig zijn voor sommigen, maar een duurzame liefdesrelatie is toch het heilige doel. Mensen zijn sociale wezens en voelen zich samen nu eenmaal gelukkiger dan alleen. Klinkt logisch, maar is dat ook zo?

Bewust single zijn en te blijvenKijkende naar de ontwikkeling in onze huidige samenleving, dan blijkt het omgekeerde waar. Het aantal singles is de laatste jaren in een sneltreinvaart aan het toenemen, er wordt dus ook steeds meer onderzoek gedaan naar het geluk en welzijn van singles.

Uit deze onderzoeken blijkt dat er een groeiende groep singles is die bewust single is en dit ook blijft. Deze bewuste single vindt hun geluk en welzijn niet afhangen van een liefdesrelatie. Het veel tijd voor zichzelf hebben, werk, hobby’s, vrienden, familie, doet deze single floreren. Hooguit hebben ze af en toe een seksuele uitspatting in de vorm van “Friends with Benefits”.

Wel vreemd en staat haaks op wat uit eerdere onderzoeken naar voren kwam. Hier werden vooral de negatieve effecten van alleenstaanden belicht. Uit deze onderzoeken bleken singles eenzamer, minder gelukkig en zelfs minder gezond te zijn. De meest recente studies geven echter een heel ander beeld. Hieruit blijkt dat mensen wel de behoefte hebben aan diepgaande contacten, maar lang niet altijd een partner nodig te hebben om gelukkig en gezond te leven.

Gelukkiger zonder partner

Bella De Paulo een aan Harvard gestudeerde psycholoog is bewust single en doet al bijna twintig jaar onderzoek naar dit fenomeen aan de universiteit van Californië. Door vragenlijsten en diepte-interviews af te nemen bij deze mensen kwam zij veel te weten over de bewuste single. Op jongere leeftijd verwachte ze nog wel dat er iemand zou zijn om een serieuze relatie mee op te bouwen.

Nu op 65-jarige leeftijd realiseerde ze zich dat deze verwachting grotendeels gebaseerd was op het verwachtingspatroon in de maatschappij. Je ziet al je vrienden gaan trouwen, huisje, boompje, beestje, dus dat wordt ook van jou verwacht. Uiteindelijk realiseerde ze zich dat ze dit helemaal niet wilde. Ze kwam erachter dat dit voor haar niet ging werken en dat ze gelukkiger werd om zonder partner te wonen. En uit haar onderzoeken bleek dat zij niet de enige was met soortgelijke ervaringen.

Bewust single zijn zonder schuldgevoel

Ik mag inmiddels zeggen dat ik als ervaringsdeskundige en onderzoeker heb ontdekt dat er best veel soortgenoten zijn die in deze categorie vallen. Deze mensen hebben allemaal het gevoel dat ze een rijker en waardevoller leven hebben zonder partner.

Natuurlijk zullen er soms mensen zijn die ervan genieten om tijdelijk zo af en een romantische relatie te hebben. In tegenstelling tot mensen die samenleven met een vaste partner zal dit echter nooit een centrale plaats in hun leven innemen.

bewust singleZe voelen zich op een natuurlijke wijze gelukkig als ze alleen leven en zien dit niet als iets wat je overkomt. Het single zijn is dus een bewuste keuze geworden welke aansluit op de verwachtingen en kernaspecten in hun leven.

Woorden als alleenstaand, vrijgezel of erger nog ongetrouwd suggereren dat je iets mist. Alleen zijn heeft dan ook niets te maken met je alleen voelen. Als Single kun je een rijk sociaal leven leiden, terwijl je binnen een vaste relatie je wel ontzettend eenzaam kunt voelen. Benamingen als bewuste single, solo of single sluiten dan ook beter aan bij deze groep mensen omdat het hier om een vrije keuze gaat.

Regelmatig kreeg ik ook van die vervelende vragen: heb je nu al een vaste vriend? Of, je bent nu op een leeftijd om te gaan trouwen. Als je dan als antwoord geeft die keuze helemaal niet te willen maken, dan word je door sommige mensen niet voor vol aangezien. Altijd moet je dan weer uitleggen dat je een fijn en interessant leven leidt zonder partner.

Enkele kerncijfers

Het aandeel alleenstaanden is in Nederland de afgelopen jaren sterk toegenomen volgens het CBS. Tussen 1947 en 2017 is het aantal singles gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen. Omgerekend komt dit neer op een stijging van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders. De verwachting is dan ook dat deze trend zich voortzet. In 2047 zullen er naar verwachting 3,6 miljoen alleenstaanden zijn op een meerderjarige bevolking van bijna 15 miljoen. Ongeveer 1 op de 4 volwassen inwoners in Nederland zal dan dus alleenstaand zijn.

Dit betekent niet dat alleenstaanden geen relaties met een partner hebben. Meer dan 1 op de 5 heeft kortstondige relaties of kiest ervoor om te latten.  Met name alleenstaande jongeren tot 30 jaar kiezen voor een combinatie van zelfstandig wonen met een relatie. Meer dan 90 procent van deze jongeren wil op termijn wel samenwonen of trouwen. Deze keuze wordt echter steeds vaker uitgesteld door studie, economische redenen of een tekort op de woningmarkt.bewust single

Bij de veertigplussers zien we daarentegen een omgekeerde trend. Een grote groep geeft aan de voorkeur te hebben om te blijven latten. Van deze lattende groep willen 4 op de 10 op termijn trouwen of samenwonen. Een meerderheid wil dus alleen blijven wonen. Hierbij is het opvallend dat onder vrouwen de wens om alleen te blijven wonen nog sterker is dan bij mannen. Er is dus een groeiende groep veertigers die bewust single zijn en kiezen voor een leven zonder liefdesrelatie.

Als motief gaf een deel van deze groep aan teleurgesteld te zijn in de liefde, men blijft liever bewust single dan mogelijk weer te worden gekwetst. Maar als belangrijkste motief gaven zeven van de tien aan het behoud van vrijheid. Diverse mensen gaven ook aan dat het leven zonder partner hen goed bevalt, terwijl ze dit in het verleden niet als optie zagen

Bewust single of toch een vaste relatie

Nu de trend van bewust single zijn steeds meer maatschappelijk wordt geaccepteerd zie je ook allerlei interessante ontwikkelingen. Bewuste singles gaan steeds meer een groep vormen en is er een gemeenschap ontstaan van mensen die zich hierin herkennen. Ze schrijven zich in bij een online platform zoals “Single Meet Single”.

bewust singleDit platform is erop gericht om singels samen te brengen via leuke activiteiten. Je hoeft dus nooit ergens alleen naartoe, je maakt nieuwe vrienden, je breidt je netwerk uit en hebt samen plezier. Zo heb je de mogelijkheid een rijk sociaal leven op te bouwen zonder dat je een relatie hoeft te hebben. Ben je single en wil je toch graag weer een relatie, ook dan is “Single Meet Single” het ideale platform om jouw mogelijk toekomstige partner te ontmoeten.

Ondanks alle trends zullen er toch mensen zijn die beter gedijen in een vaste romantische relatie en graag samen onder één dak willen wonen. Het geeft hun een bepaalde vorm van houvast, zekerheid en het vertrouwen om alles met één partner te kunnen delen. Mooi om te zien dat deze twee groepen inmiddels door beide steeds meer geaccepteerd worden. En zo hoort het ook te zijn.

 

Bron: Singles and Mental Health – B.Paulo

https://www.semanticscholar.org/paper/Singles-and-Mental-Health-DePaulo/0cc49a7f1dbc2102e9e7d2fda27915eb519d4022

CBS https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/26/honderd-jaar-alleenstaanden